Take a Tour Inside Box House

4
172
Homes we visited in 2014

One of our all-time favourite things is peeking inside beautiful homes and this week architect Rob Henry let us step inside and share his home with you.

Situated on a huge four-hectare native bushland block, Rob intentionally designed his house to blend into the environment.

“Using scale and colour, I designed my home to be barely visible as people come up the driveway. I clad it in dark grey sheet metal and kept the form narrow to merge with the landscape,” said Rob.

Take a tour inside Box House_exterior

Take a tour of Box House

Take a tour of Box House

As soon as we came into the entryway we felt the sophistication, unpretentiousness and warmth of your home.

Thanks, I always believed a beautiful home shouldn’t be showy and I wanted to create a place that reflected who we are.

Rob designed the house around the sloping landscape and the ground floor is a series of stepping floor plates: entry/guest area; kitchen/dining area; and double height living area.

“The living room is probably my favourite room in the house. The wall of windows that looks out into the surroundings and all the light that pours in.”

At Christmas time Rob put the high ceiling to good use, bringing in 5 metre tall Christmas tree.

“Yeah, it was a bit of a challenge to decorate,” he laughed.

Take a tour inside Box House

Take a tour inside Box House

Take a tour inside Box house

Take a tour inside Box House

Take a tour inside Box House

From dark exposed concrete flooring on the ground level, to natural wood staircase and upper-ground, this home has a wonderful combination of materials and textures.

We wanted to create a highly designed home within our budget constraints so opted for some economical materials like timber framed walls.

And Rob has not only created a beautiful home, he’s also incorporated sustainable principles into the design.

“I designed the house to be north-facing to take full advantage of sunlight during winter while blocking out direct sunlight in summer.

“To improve the thermal qualities of the building, the walls were constructed using 140mm stud frames with 60mm battens fixed externally. This effectively doubled the wall insulation rating without significantly increasing the cost of construction.

“We also installed hydronic heating pipes in the floor slab but haven’t needed to use them yet as the wood firebox set in a and two-storey brick chimney releases enough heat for us.

“With no mains water supply or sewerage connection, the house is linked to a 100,000 litre underground rainwater tank, wet composting waste treatment system (worm farm) and an electric boosted evacuated tube solar hot water unit which we keep disconnected from electrical supply for most of the year.”

Wow, just wow!

You can read more information about Rob Henry or contact him on his website.

PS – did we tell you this is the architect who designed Gina’s new build? We’re sure you’ll notice some of the design similarities as construction gets underway.

Box House floor plan

Take a tour inside Box House

Take a tour inside Box House

Take a tour inside Box House

Take a tour inside Box House

4 COMMENTS

  1. This place really is stunning. I love houses that blend into the natural environment and complement the surrounds – excited to see your place as it comes along Gina!

Join the discussion